Alkoholi vaikuttaa niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin, mutta tänään keskitytään keholliseen puoleen.  

Ensinnäkin alkoholi vaikuttaa haitallisesti maksaan ja muihin sisäelimeen. Maksa tekee hurjasti työtä jokaista alkoholiannosta kohden poistaakseen sen elimistöstämme. Sen aikana maksa ei pysty juuri käsittelemään mitään muuta, joten olisiko aika antaa rakkaalle maksallamme lepotauko.  

Maksa on siitä ihmeellinen elin, että se tosiaan jaksaa painaa illasta ja vuodesta toiseen vailla vastasanaa ja pystyy jopa uusimaan itseään tiettyyn pisteeseen asti. Eikö kuulostakin ihmeelliseltä? Miksi siis kohtelemme elintä, joka tekee työtä vailla kiitoksen sanaa, niin huonosti että suoraan sanottuna yritämme myrkyttää sen ja koko kehomme.  

Alkoholi myös lisää riskiä lähes jokaiseen syöpään, kuten rintasyöpään ja maksasyöpään.  

Alkoholi lihottaa meitä. Se sisältää itsessään hurjan määrän kaloreita, mutta lisäksi se hidastaa aineenvaihduntaamme ja pistää sisäelimet töihin kuluttaakseen alkoholin myrkyt pois kehostamme. Tällöin esimerkiksi ruuasta tullut rasva jämähtää kehoomme helpommin, kun kehomme työskentelee muiden aineiden kimpussa.  

Alkoholi lisää myös mielitekojen määrää, sekä oman kokemuksen mukaan erityisesti suolaisen ja rasvaisen ruuan himoa 😉 Alkoholin sanotaan myös lisäävän erityisesti keskivartalolihavuutta, joka on erittäin haitallista sisäelimille, jotka pahimmillaan ovat paksun rasvakerroksen sisällä.  

Monet meistä toivottavasti liikkuvat säännöllisesti ja tavoitteellisesti. Alkoholi saattaa vähentää esimerkiksi viikon tai kuukauden kokonaisliikunta määrää, jos muutama päivä viikossa menee juhliessa tai krapulassa. Alkoholi hidastaa myös palautumista rankasta liikuntasuorituksesta ja saattaa hidastaa toivottujen tulosten näkymistä.  

Alkoholi vaikuttaa myös seksiin ja sukupuolielimiin. Erityisesti miehillä vaikutukset ovat välittömät, sillä alkoholi vähentää mieshormonin eli testosteronin tuotantoa ja monilla ei railakkaan illan jälkeen esimerkiksi seiso lainkaan tai orgasmin saavuttaminen on hankalaa. Naisilla alkoholi myös turruttaa paikkoja ja seksi saattaa helposti tuntua loputtomalta jyystämiseltä. Sounds great? 

Lisäksi, jos haaveena on vauvat niin alkoholi vähentää molemmilla sukupuolilla hedelmällisyyttä, joten alkoholin jättäminen vähemmällä voi edesauttaaraskautumista. Alkoholin vähentäminen voi naisilla vähentää myös PMS-oireita ja säännöllistää kuukautiskiertoa! 

Tapaturmariski kasvaa myös alkoholin käytön jälkeen ja jo muutamalla annoksella on vaikutus esimerkiksi koordinaatiokykyymme ja tasapainoon. Hyvin iso kaatumisista ja väkivallan aiheuttamista tapaturmista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Jokainen meistä on varmaan telonut itseään ja huomannut vahingot vasta aamulla, sillä alkoholi lisää myös kipukynnystämme.  Ethän halua tietoisesti lisätä riskiä tapaturmiin?

Tässä oli vain lyhyt katsaus siihen, miten alkoholi kehossamme vaikuttaa. Tulevaisuudessa aion kirjoittaa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa seksiin/seksuaalisuuteen, aivoihin ja ulkonäköön.  

Toivottavasti tämä teksti motivoi sinua taas hiukan enemmän miettimään ja tiedostamaan omaa alkoholinkäyttöäsi ja kohtelemaan rakasta kehoasi niin hyvin kuin mahdollista. Vaikka elätkin vain kerran, niin sinulla on myös vain yksi keho ja sen ihmeelliset toiminnot.  

Saatat pitää myös näistä

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *