Ensimmäisenä selvänä kuukautena tapahtuu niin kehossa kuin mielessä paljon. Olet sitten päättänyt vähentää tai lopettaa alkoholin käytön, niin yksi täysin viinaton kuukausi tekee hyvää sielulle ja keholle.

Ensimmäisenä olet tehnyt päätöksen, että jotain alkoholin käytössä on muututtava. Yleensä tämä tapahtuu krapulapäivinä. Olet ihan tosissasi ja uskot itseesi, että nyt minä lopetan alkoholin käytön. Taustalla on todennäköisesti ajatus siitä, että alkoholin hyvät puolet eivät voita huonoja puolia. Krapula ja morkkis eivät enää korvaa huuruisia muistoja edellisillalta.  

Pysy päätöksessäsi. Itselläni ensimmäisenä kuukautena auttoi appit, joilla voi laskea minuutti kerrallaan omaa juomattomuuttaan. Kuulostaa kieltämättä huolestuttavalta, mutta se motivoi. Muista myös, että sinun ei tarvitse tehdä päätöstä loppuelämän juomattomuudesta, vaikka sekin saattaa siinä hetkessä hyvältä tuntua.  

Päätä aluksi, että olet päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan selvinpäin. Tai jopa minuutti kerrallaan. Älä mieti liikaa seuraavia viikonloppuja tai tulevia juhlia. Niiden aika tulee myöhemmin.  

Tammikuu on hyvä alku juomattomuudelle, sillä niin monet ovat silloin tipattomalla. Mutta jokainen kuukausi on hyvä kuu aloittaa, voit pyytää tueksesi tipattomalle ystäviä ja sen varjolla jatkaa juomattomuutta tarvittaessa pidemmällä.  

Mitä mielessäsi tapahtuu, kun olet kuukauden juomatta 

Mielialasi tulee vaihtelemaan juomattomuuden suhteen, sen voin luvata. Tulee päiviä, jolloin olet varma, että pystyt tähän ja tulee päiviä, jolloin haluat heittää idean juomattomuudesta romukoppaan. 

Ensimmäisenä viikkona saattaa olla keskimääräistä enemmän alakuloisuuden ja ahdistuneisuuden tunteita, mutta nämä liittyvät vielä siihen, kun alkoholi vaikuttaa vielä aivokemioihisi. Toisaalta saat myös enemmän ilon ja onnistumisen tunteita, joten vuoristorataa taas mennään.  

Toisaalta monet katselevat raittiutta vaaleanpunaisten lasien läpi. Se saatetaan nähdä vastauksena kaikkiin elämän ongelmiin, mutta *spoiler alart* sitä se ei valittavasti ole. Se kyllä parantaa elämänlaatuasi monella elämän osa-alueella, mutta se voi aiheuttaa myös erittäin raskaita ja suuria vaikutuksia mieleesi ja elämääsi.  

Tässä sober curious-asenne on kaiken a ja o ja kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Uteliaisuus on yksi parhaista piirteistä juomattomuutta kohtaan.  

Mitä pidemmälle kuukausi etenee, sitä enemmän pään sisäinen äänesi alkaa kritisoimaan tekemisiäsi. Se on myös addiktion ääni, se yrittää houkutella sinut takaisin addiktiosi pariin. Ja se ääni todella osaa hommansa tietenkin, tunteehan se sinut parhaiten. 

Ajattelet, että “eihän tässä ole mitään järkeä”, “Kyllähän minä nyt voin muutaman juoda”, “jään paitsi kaikesta hauskasta”.  

Tarkastele sisäistä puhettasi ja tutustu siihen. Mistä ajatuksesi kumpuaa? Kaipaako kehosi jotakin? Tunnetko olosi yksinäiseksi tai tylsistyneeksi?  

Laukaiseeko joku tilanne, tunne tai ihminen sisäisen puheesi? Minulla esimerkiksi tiettyjen ihmisten seura saa viinahampaan kolottamaan, sekä tietyt biisit kaipaamaan humalan tunnetta.  

Voit myös kirjoittaa listaa, miksi halusit lopettaa alkoholin käytön ja palata siihen aina heikon hetken tullen.  

Huomaat varmasti jo kuukauden jälkeen, että olet aikaansaavampi, seesteisempi ja mielialasi on parempi. Unenlaatusi paranee satavarmasti ja nukut yösi paremmin. Minulla selvinpäin olo myös toi mukanaan muita terveellisempiä elämäntapoja kuin huomaamatta. Olen meditoinut, joogannut ja suunnittelut tulevaa aiempaa enemmän sekä suhtaudun tulevaisuuteen toiveikkaammin.  

Myös ihmissuhteiden merkitys korostuu kuukauden aikana ja helposti tulee mietittyä joidenkin ihmisten roolia omassa elämässä. En välttämättä suosittele julistamaan raittiuttasi tässä vaiheessa kaikilla, mutta ystävien kanssa aiheesta voi saada hyviä keskusteluja aikaan.

Mitä kehossasi tapahtuu, kun olet kuukauden juomatta 

Nämä vaikutukset ovat vielä selkeämmät kuin psyykkiset vaikutukset tai ainakin yksinkertaisemmat. Kun mieli rullaa vuoristorataa ensimmäisen kuukauden addiktiota vastaan, niin keho nauttii täysillä jokaisesta alkoholittomasta päivästä.  

Ensimmäisenä tietenkin vastassa saattaa olla krapula, jossa keho tekee uskomatonta työtä poistaakseen kaiken myrkyn kehostasi.  

Tämän jälkeen kaikki sujuu kehollisesti paremmin. Minulla oli kieltämättä kuukauden aikana keskimääräistä enemmän päänsärkyjä, mutta muuten keho on tuntunut ihanalta ja energiseltä.  

Liikuntaa motivoi entistä enemmän ja tulokset näkyvät nopeammin, kun alkoholin tuomat extrakalorit ja turvotus lähtevät.  

Myös vatsa toimii taatusti paremmin ja säännöllisemmin. Epämääräiset äänet ja kiertäminen vatsassa vähenee.  

Iho on jo kuukauden jälkeen selkeästi kirkkaampi ja kuulaampi. Lisäksi tuntuu, että kasvojen luusto erottuu selkeämmin ja jopa kaksoisleuka olisi pienentynyt.  

Muuta plussaa 

Olet säästänyt todennäköisesti jo ainakin muutamia kymppejä! 😉  

Viikonloput ovat oikeasti ihania ja rentouttavia ilman darraa.  

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *