FOMO eli Fear of missing out eli pelko siitä, että jäät jostakin paitsi. Tuttu tunne varmasti monille. Fomoon liittyy pelko, että missaat vuosisadan bileet ja kaikilla muilla on hauskempaa kuin sinulla. Erityisesti some aiheuttaa monille fomoa.  

Somessa aina kaikilla on kivampaa ja upeampaa kuin sinulla. Totta kai, koska he päättävät jakaa somessa juuri ne hetket, jolloin heillä on kivaa ja puitteet ovat kunnossa. Ja sinä makaat vain kotona verkkarit jalassa ja käsi sipsikulhossa. Saatat kokea itsesi yksinäiseksi ja jopa ahdistuneeksi.  

Pahimmillaan Fomo käskee sinua juomaan, vaikket välttämättä edes haluaisi. Pelkäät vain, että juuri sinä baari-iltana tapahtuu jotain ennennäkemätöntä. Voin sanoa, ettei tapahdu. On tietenkin normaalireaktio, että pelkäät jääväsi ulkopuolella, mutta Fomon ei tulisi ajaa sinua alkoholin pariin. Päätöksen tulisi perustua aina sinun haluusi ja hyvinvointiin.  

Onneksi nykyään vaikuttajat jakavat somessa myös näitä verkkaripäiviä ja glamour bilettämisestä on päivä päivältä karisemassa pois. Toivottavasti ylenpalttiselle alkoholin käytölle kävisi samalla tavalla kuin tupakalle. Harva mielestäni enää ihannoi tupakan polttoa, vaan se nähdään terveydelle vaarallisena ja jopa nolona.  

Kehotan sinua miettimään, kuinka moni illoista oli oikeasti sellainen, että olisit missannut jotain, jos et olisi mennyt paikan päälle ja ollut siellä aamu viiteen. Pidän itse muistisääntönä, että harvoissa bileissä tapahtuu mitään jännittävää tai hauskaa enää klo 00.00 jälkeen.

Toinen muistisääntö on lähteä vielä silloin kun on kivaa. Alkoholin huuruisilla illoilla, kun on tapana eskaloitua draamaksi tai päättömäksi zombeiluksi. Pidä nämä mielessä ensi kerralla, kun kärsit fomosta.  

JOMO eli joy of missing out on juuri nauttimista kotoilusta ja hyggeilystä. Sinulla on myös olo, että olet juuri siellä missä kuuluukin ja edistät omaa hyvinvointiasi. Jomoon kuuluu myös hetkessä eläminen ja vertailun välttäminen. Juuri nyt on hyvä olla, vaikka toisaalla ihmiset ovat bilettämässä ja pitämässä hauskaa. Sinun ei myöskään tarvitse perustella jomoiluasi tai perusteluksi riittää, että haluat olla kotona.  

En todellakaan kannusta jättäytymään kaikista illanvietoista pois. Välillä on hyvä pakottaa itsensä toisten seuraan, varsinkin jos on taipumusta viettää paljon aikaa kotona ja viihtyy hyvin omassa seurassa.  

Toisista ihmisistä ja sosiaalisista kanssa käymisestä saa myös valtavasti energiaa. Pyri kuitenkin olemaan ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdyt ja joiden seurassa voit olla oma itsesi. Ole kuitenkin selvinpäin. Silloin saa sosiaalisista suhteistasi eniten irti ja panostat sitä kautta myös omaan hyvinvointiisi. Silloin et toivottavasti myöskään kärsi fomosta ja aamulla heräät virkeänä uuteen päivään. Parhaimmillaan opit nauttimaan myös Jomosta 😉 

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *