Jokainen, joka on juonut alkoholia tietää mistä on kyse, kun puhutaan darra-ahdistuksesta. Krapula on alkoholin vieroitusoire. Krapulan oireet ovat pahimmillaan heti kostean illan jälkeen, mutta ne saattavat kestää jopa 4-5 päivää. Runsaan alkoholin käytön vieroitusoireet voivat kestä jopa viikkoja ja nämä oireet ovat tyypillisemmin unihäiriöt, ahdistuneisuus ja ärtyneisyys.  Kuulostaako tutulta?  

Kansainvälisesti oire tunnetaan nimellä hangxiety, joka yhdistelmä sanoista hangover ja anxiety. Se on monien syy lopettaa juominen kokonaan. Silloin illan aikana kokema ilo ei enää voita seuraavan päivän ahdistuneisuuden kokemuksia.  

Kuinka päästä yli krapula-ahdistuksesta? 

Heh, lopeta juominen.  

Simple as that 

Jos kuitenkin krapula pääsi yllättämään, niin suosittelen tutkailemaan tilannetta hetkisen. Mene syvälle itseesi ja tutki ahdistusta. Mene syvemmälle ja syvemmällä kysymällä itseltäsi mistä tämä tunne kumpuaa. Krapula-ahdistustuskin kumpuaa aina jostakin, vaikka hormonit ja aivokemia selittävät myös tilannetta.  

Koetko yksinäisyyttä, vaikka eilen oli iloinen ilta ystävien kanssa? 

Koetko häpeää sanomisistasi ja teoistasi? 

Koetko epäonnistumista siitä, että joit taas liikaa? 

Usein alkoholi auttaa sinua pääsemään yli jännityksestä ja juttu luistaa tuntemattomienkin kanssa humalassa. Tunnet itsesi itsevarmasti ja säteileväksi. Aamulla tilanne on juuri päinvastainen. Peilistä katsoo röllipeikko ja kaduttaa kertomasi tarinat yksityiselämästäsi. 

Et muista ketä tapasit ja kenen kanssa olet jutellut tai miten pääsit kotiin. Et uskalla käymässä katsomassa nettipankissa paljon sinulla on mennyt rahaa eilen. Pahinta on, ettet muista oletko suututtanut jonkun ja ovatko ystäväsi vihaisia sinulle.  

Näissä tilanteissa kehotan tarttumaan härkää sarvista ja selvittämään tilanteen. Kysy ystäviltäsi mitä tapahtui ja tarvittaessa pyydä anteeksi. Käy katsomassa nettipankkisi ja suunnittele loppukuun budjetti. Myönnä itsellesi, että alkoholin käyttö riistäytyi käsistä ja asialle tulisi tehdä jotain. Tapaa rohkeasti ihmisiä ja myönnä, että sinulla meni överiksi. Yleensä vaikeneminen tekee tilanteesta vain vaikeamman ja luo jännitystä ihmisten välille jatkossa.  

En haluaisi syyllistää, mutta välillä syyllistäminen toimii. En voi luvata, ettet olisi tehnyt jotakin tyhmää humalassa enkä voi luvata, että et ole yksinäinen sisimmässäsi. Kehotan vain miettimään, onko ahdistavat tunteet kaiken sen alkoholimäärän arvoista? Todennäköisesti tunteet yrittävät viestittää sinulle jotakin. Vähintään hidastamaan tahtia.  

Minusta alkoholista on helpompi päästää irti silloin kun kokee krapulaa ja siihen liittyvää ahdistuneisuutta. Voit olla kehollesi kiitollinen, että se toimii ja lähettää sinulle viestejä sisimmästäsi tunteiden avulla. On kuitenkin hyvä muistaa kaikkein synkimmillä hetkillä, että ahdistus menee ohi. Sitä nopeammin, mitä aikaisemmin lopetat juominen. Elämä on kirkkaampaa, selkeämpää ja vähemmän ahdistavaa ilman alkoholia. 

Toivottavasti en kuulosta ihan hirveästi saarnaajalta. Alkoholin juomiseen liitetään usein niin vahvoja puolustamisen tunteita, että jopa faktoihin perustaminen saattaa kuulostaa kukkahattutäteilyltä. On aina sinun vastuusi ja vapautesi päättää alkoholin käytöstäsi. Kehotan vain miettimään 😉  

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *