Sober curious –ajattelu on Ruby Warringtonin liikkeelle panema ajatusmalli, jossa alkoholittomuuteen suhtaudutaan uteliaasti ja kyseenalaistetaan omia alkoholitottumuksia.

Muualla maailmassa sober curious- trendi on vahvasti näkyvillä ja suurkaupunkeihin perustetaan nyt täysin alkoholittomia baareja ja pidetään päihteettömiä festivaaleja. Sain itsekin kipinän tämän blogin perustamiseen Instagramin sobergirlsociety – tililtä, jossa keskustellaan, tuetaan ja jaetaan vinkkejä alkoholittomaan elämäntapaan. Toivosinkin, että Suomeen leviäsi vastaavaa kulttuuria ja ajatusmaailmaa.  

Ilmiössä pureudutaan siihen voittaako juomisen haitat sen hyödyt vai juommeko vain tottumuksesta. Kuuluuko ravintolaillalliseen viinilasillinen, vaikka sillä voi olla haitallisia vaikutuksia yöuniimme ja kuuluuko kaverin tupareissa ottaa tarjotut shotit vastaan, vaikka mieluummin lepäisi kotona. 

En sano etteikö alkoholi toisi paljon hauskoja muistoja, mutta voittaako ne pitkälle tähtäimellä sen huonon olon ja ahdistuneisuuden tunteen. Vai voisiko yhtä hauskoja muistoja (ainakin kirkkaampia) syntyä myös ilman alkoholia. Let’s find out!  

Sober curious- trendiin kuuluu myös vahvasti oman päihteettömän elämäntyyliin jakaminen sosiaalisissa medioissa, mikä varsinkin suomalaisen korvaan kuulostaa pähkähullulta itsensä tarjoamiselta kivitettäväksi. Siinä myös yksi syy miksi kirjoitan tätä blogia nimettömänä, heh. Suomalaisuuteen ei kuulu päihteettömyys.

Meidän kulttuurimme on rakennettu viinan ja saunan ympärille. Sanat raitis ja absolutisti kuvaavat hippejä tai uskovaisia, joilla ei ole mitään oikeaa elämää. He eivät osaa myöskään pitää hauskaa. Alkoholista kieltäytyjät ovat joko raskaana, lääkekuurilla tai autolla. Onneksi tästä on jo hieman siirrytty parempaan suuntaan, mutta edelleen varsin monet näkevät alkoholista kieltäytyjät ahdistavani ilonpilaajina.  

Alkoholittomuuden seurana tulee usein myös ajatus siitä, että jäänkö yksin jos en käytä alkoholia. Monien ihmisten sosiaalinen piiri on rakentunut alkoholin ympärille. Ystäviä ja kavereita nähdään kaljatuopin tai viinilasin äärellä ja viikonloput koostuvat erilaisista bileistä.

Voi olla ja on jopa todennäköistä, jos vähennät tai lopetat alkoholin käytön niin sillä on vaikutuksia lähipiiriisi ja sosiaalisiin suhteisiin. On myös mahdollista, että menetät ystäviä tai sinua ei enää kutsuta bileisiin. Todelliset ystävät ovat kuitenkin niitä, jotka suhtautuvat myös muiden juomiseen tai juomattomuuteen uteliaasti ja suvaitsevasti.

Suomessa on aivan liikaa sosiaalista juomista ja painostusta juomiseen. Tätä aihetta tulen käsittelemään myös enemmän tulevissa postauksissa.  

Vaikka sober curious- ajattelu on tämän hetken trendi, niin uskon että jokaisella tietoisesti tehdyllä päätöksellä juoda tai olla juomatta alkoholia on suuria vaikutuksia koko meidän yhteiskuntaamme, joka velloo ahdistuneisuudessa. 

Toivonkin, että jokainen oppisi kuuntelemaan omaa kehoaan siitä että, tarvitsenko juuri minä ja juuri nyt alkoholia. Alkoholi ei nimittäin ole aineena neutraali, sen haittavaikutukset ovat ilmiselvät, mutta pureudutaan niihin tarkemmin myöhemmin. Sober curious –ajattelu kuvaa alkoholittomuutta tietoisena valintana, ei pakollisena keinona huolehtia omasta terveydestä. On hyvä erottaa alkoholismi, riippuvuudet, masennus, ahdistus ja vapaaehtoinen halua kokeilla päihteettömyyttä.  

Sober curios- ajattelu antaa myös helposti ruusuisen kuvan alkoholittomuudesta, mutta voin kertoa omakohtaisella kokemuksella, että se ei ole eikä tule olemaan helppoa. Voin kuitenkin sanoa, että se kannattaa. Jos et usko minua, niin suosittelen sinua kokeilemaan itse, silloin ollaa sober curious -ilmiön keskiössä. Et voi hävitä mitään (paitsi missata sen, kun kaverisi tanssii pöydälle ilman paitaa baarissa, mutta todennäköisesti näet senkin instagram-storyissa).  

Jos koet, että tämä teksti on yhtä huuhaata tai että nykyinen alkoholin käyttö on juuri sinulle sopiva tapa käyttää alkoholia, niin onneksi olkoon! Alkoholista ei kannata tehdä myös liian suurta numeroa omassa elämässä, jos sen käyttöä ei koe ongelmana. MUTTA jos sinulla on pienen pienikin uteliaisuus alkoholittomuutta kohtaan, niin jatka blogini lukemista ja kommentoi ajatuksiasi.  

Saatat pitää myös näistä

2 kommentti

  1. Kiva suuntaus, olen itsekin kuullut tästä. Paljon ympärilä näkee päihdeongelmia niin piristää tämmöinen suuntaus. Molemmat asiat tärkeitä ja joista voisi puhua enemmän.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *