Tietoinen juominen on nyt pinnalla monessa mediassa ja monien keskustelun aiheena erityisesti kansainvälisesti. Suomessa siitä on toistaiseksi puhuttu melko vähän.  

Mindful drinking eli tietoinen (alkoholin) juominen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tiedostaa sen mitä juo. Helppoa eikö vain.  

Ei ole.  

Saatat usein huomata esimerkiksi syödessäsi, että et maista ruokaa samalla kun katsot Netflixiä tai käsi käy sipsipussilla, vaikka sipsejä ei edes tee mieli. Näin käy usein myös alkoholin kanssa. 

Joihinkin tilanteisiin ja tapahtumiin niin sanotusti kuuluu alkoholi. Saunaolut, pikkujoulut, fine dining, mökkireissut… Oletko koskaan miettinyt, että tarvitsetko sinä ja kehosi juuri nyt tätä alkoholijuomaa vai juotko vain tavan vuoksi. Teetkö päätöksen juoda alkoholia tietoisesti itse vai jonkun muun painostuksesta.  

Usein juomme myös pitääksemme hauskaa, sillä niin kuin vanha sananlasku kuuluu, niin ilo ilman viinaa on teeskentelyä. Juomme myös turruttaaksemme omia epävarmuuden tunteitamme tai saadaksemme lisää sosiaalista itsevarmuutta. Juomme myös saadaksemme hauskoja muistoja. Suurin osa on myös varmasti juonut myös ahdistuneisuuteen, suruun tai vitutukseen. 

Näistä tilanteista harva on tietoista toimintaa, sillä et harvemmin tiedostat silloin alkoholin negatiiviset vaikutukset. Tiedostamiseen kuuluu, että on valmis kohtaamaan alkoholin haitalliset vaikutukset fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.  

Mikä on alkoholin rooli juuri sinun elämässäsi. Onko se viikonloppujen tai arki-iltojen kohokohta? Onko se keino lievittää stressiä? Onko se hetki itsesi kanssa? Miksi sinä juot? Hauskaa kuuluu ja täytyy olla myös ilman alkoholia. Rentoutua täytyy pystyä myös ilman alkoholia. Viikonloppujen täytyy koostua muusta kuin bileistä ja krapuloista. Silloin se on elämää eikä alkoholin orjuuttamaa selviytymistä.  

Suosittelen ehdottomasti muunlaisia keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen, alkoholin hetkelliset hyödyt kostautuvat aina myöhemmin. 

Tiedostava juominen on sitä, että maistaa alkoholin, tiedostaa ja tutkii sen vaikutuksia kehossa ja elämässä sekä pysyy kohtuudessa. Saattaa olla tilanteita, että “tarvimme” alkoholia tai haluamme vain yksinkertaisesti unohtaa kaikki rajoittavat ajatukset ja nauttia muutaman lasin viiniä. Sekin on ok, kunhan teet päätöksen tietoisesti. 

Toivottavasti pystyt juomaan jokaisen lasin tietoisesti. Silloin usein huomaamme, että humallumme jo melko pienistäkin määristä, kun annamme kehollemme mahdollisuuden kuuntelemalla sitä.  

Tiedostava juominen on myös suunniteltua juomista. Älä juo enempää kuin olit etukäteen ajatellut tai älä juo tilanteissa, jota et etukäteen suunnitellut. Tai tee vähintään päätös harkiten. Mieti miksi joisin vielä yhden lasin ja tuoko se jotain lisäarvoa tähän tilanteeseen.  

En voi painottaa myöskään liikaa, että ole itsellesi armollinen ja opettele rauhassa olemaan myös selvinpäin.  Tietoinen juominen on myös taito, joka vaatii harjoittelua.

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *