Mietitkö usein omaa alkoholin käyttöäsi tai alkoholin rooliasi omassa elämässäsi? 

Kaduttaako sinua usein, että joit? 

Jos vastaat näistä jompaankumpaan kyllä, niin todennäköisesti alkoholi on sinulle jonkinlainen ongelma. Ongelmana en tarkoita, että olisit alkoholisti tai sinun pitäisi poistaa välttämättä ja välittömästi alkoholi kokonaan elämästäsi.  

Itse huomasin miettiväni näitä kahta kysymystä toistuvasti. Kerroin itselleni tarinaa että, eihän alkoholi voi olla minulle ongelma, sillä en ole alkoholisti. Saatoin googlettaa “olenko alkoholisti” tai tehdä Audit testejä. Ihan kuin olisin tarvinnut jonkun hyväksyttävän syyn tai nimetyn ongelman vähentää omaa alkoholin käyttöäni. 

Sinun ei tarvitse olla alkoholisti, että voit vähentää alkoholin käyttöäsi.  

Voit olla onnellinen, siitä että sinulla on mahdollisuus valita oman alkoholin käyttösi ja terveytesi suhteen. Kaikilla ei ole mahdollisuutta valita. 

Suomessakin on satoja tuhansia ihmisiä, jotka käyttävät alkoholia toistuvasti yli riskirajojen. Ihmisiä, jotka huomaavat alkoholin haittavaikutuksia omassa elämässään, mutta käyvät kuitenkin normaalisti töissä sekä huolehtivat perheestään.  

Kukaan ulkopuolinen ei välttämättä osaa määritellä sinua alkoholiongelmaiseksi tai lähipiirissäsi alkoholin käyttötottumukset ovat samanlaiset kuin sinulla. Tiedät kuitenkin varmasti syvällä sisimmässäsi, että onko käyttösi ongelmallista. 

Olen miettinyt useasti miksi erityisesti nuoruudessa ja opiskeluaikoina hyväksytään ja kannustetaan juomaan suuria määriä alkoholia sekä juhlimaan toistuvasti viikonpäivästä välittämättä. Miksi nuoruuden huolettomuuden ja opiskelijaelämän mittareina toimii bileiden ja darrapäivien määrä?  

Uskon, että monen ongelmallinen alkoholin käyttö alkaa juuri nuoruuden niin sanotusta viihdekäytöstä ja kaveriporukan esimerkistä. Monilla tämä jää päälle, eivätkä he opi koskaan normaalia suhdetta alkoholiin. En tiedä mikä on se maaginen ikä, kun alkoholin voimalla sekoilusta tulee ennemmin noloa kuin siistiä.  

Millaista elämäsi olisi ilman alkoholia? Mieti hetki ja kirjoita vaikka ajatuksiasi ylös. Jos ensimmäinen ajatus on ahdistus tai yksin jääminen, se on merkki jo ongelmasta. Minulla se on juuri näin. En voinutkaan kuvitella elämääni samanlaisena kuin se oli, mutta ilman alkoholia.  

Monet sosiaalisista suhteistani ja vapaa-ajan tavoistani liittyi alkoholiin tai alkoholi oli vähintään sivuosassa siinä. Alkoholin lisääminen tapahtumaan kuin tapahtumaan, sai minulle tyydyttyneen olon. Välillä itse tapahtumalla ei ollut väliä, kunhan siellä olisi alkoholia.  

Ulkopuolisten silmissä minulla ei ollut alkoholiongelmaa. Minulla sattui harvoin ylilyöntejä tai noloja sattumuksia. En suututtanut ketään tai hävittänyt tavaroita. Selviydyin töistä ja opiskeluista kunnialla. Liikuin, harrastin ja joogasin. Silti alkoholi oli minulle ongelma, tiesin sen sisälläni.  

Sitten heräsin siihen. En halunnut, että alkoholi määrittelee minua tai vapaa-aikaani. Tämän jälkeen päätin ottaa alkoholin käytön omaan hallintaani. En halua enää tuhlata aivokapasiteettiani kaipaamalla jotakin päihdettä tai ylläpitämällä riippuvuutta.  

En myöskään pitänyt siitä millainen olin humalassa. Humalatilalla ei voi perustella tekemiään hölmöyksiä, mutta väitän että kukaan ei ole oma todellinen itsensä humalassa. Uskon, että voit olla todella oma itsesi vasta, kun hallitset suhteesi alkoholiin tai muihin riippuvuuksiin. Voit olla todella oma itsesi, kun nautit omasta tai muiden seurasta ilman alkoholia.  

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *