Tänään vähän vakavammalla aiheella. Alkoholin rooli Suomessa on todella merkittävä ja mielestäni erittäin ristiriitainen. Suomessa on todella paljon alkoholin riski- ja väärinkäyttöä. Todella paljon alkoholisteja sekä niitä, jotka ovat matkalla sinne.  

Yhteiskunta käyttää miljoonia euroja rahaa alkoholistien kuntouttamiseen sekä alkoholin haittojen vähentämiseen. Suurin ongelma on kuitenkin alkoholin käyttökulttuuri.  

Toisaalta alkoholin käyttö on ihannoitu ja kulttuurillinen tapa toimia ja viettää aikaa. Sen käyttö on erittäin hyväksyttävää ja kännissä oloa jopa vaaditaan tietyissä tapahtumissa. On hyväksyttävää yleisesti puhua rankan viikon jälkeisistä lasillisista sekä työviikon nollauskänneistä.  

Alkoholi myös kuuluu lähes kaikkialle. Kiinnitä vaikka yhden päivän ajan huomioita, missä kaikkialla näet alkoholia tai kuulet alkoholista. Voin luvata, että täysin “alkoholitonta” päivää on vaikea viettää. Se on helposti osa keskusteluamme, sitä juodaan tv-sarjoissa ja elokuvissa ja sitä mainostetaan paljon.  

Erityisesti alkoholi liittyy olennaisena osana tiettyihin tapahtumiin. Se on niin olennainen osa niitä, että minun on vaikea itsekin kuvitella edelleen viettäväni niitä ilman alkoholia. Välillä tuntuu kuin itse tapahtuma olisi merkityksetön, tärkeintä on saada yleisesti hyväksytty syy juoda. 

Näitä tapahtumia ovat muun muassa vappu, juhannus, uusivuosi ja muut kalenteriin merkityt juhlapyhät. Osaan juhlapyhistä liittyy tietystä myös ihania asioita, kuten yhdessä oloa ja herkullista ruokaa, mutta osaan on kuin käsikirjoitettu alkoholin käyttö.  

Myös festareihin, häihin ja pikkujouluihin monilla kuuluu hyvin vahvasti alkoholin käyttö. Se kuuluu suomalaiseen tapaan juhlistaa jotakin asiaa, sekä viettää vapaapäiviä.  

Onko alkoholin juominen yhteiskunnallisesti hyväksytty tapa juhlistaa jotakin asiaa. Siitä kieltäytyminen voi ajaa jopa kiusallisiin ja ahdistaviin tilanteisiin. Olen saanut käsiini pyytämättä skumppalasin nostaakseni maljan ystävän saavutukselle. Siinä vaiheessa siitä on hyvin vaikea kieltäytyä tai alkaa selittämään.  

Toivoisinkin, että kukaan ei koskaan olettaisi, että toinen haluaa juoda tänään alkoholia.  

Positiivisena asiana täytyy sanoa, että tässä asiassa on menty ihan hurjasti eteenpäin. Tämän päivän nuoriso on keksinyt muutakin ajanvietettä, kun ulkona notkuminen siideripäissään.  

Monet ihmiset myös ihan oikeasti ymmärtävät päätöksesi vähentää oman terveytesi hyväksi. Jos vain uskaltaa sanoa sen ääneen.  

Uskallatko erottua joukosta ja kapinoida suomalaisia ikiaikaisia perinteitä vastaan?  Voisitko viettää ensi vappua tai juhannusta selvinpäin?

Tarkoituksenani on herättää ajatuksia ja keskustelua alkoholin roolista Suomalaisessa yhteiskunnassa. Tarkoitukseni ei ole saarnata sinulle, joka haluat nauttia skumppalasin, jos toisenkin, juhlistaaksesi jotakin. Se on todella ok.

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *